Co to superfood? Przykłady

Co to superfood? Przykłady

Superfoods stają się coraz ważniejsze w naszej diecie, dzięki wielu korzyściom zdrowotnym, które oferują. W tym artykule opowiadamy, czym są superfoods i podajemy przykłady najlepszych z nich.

Co to superfood?

Nie ma naukowej definicji dla tzw. superfoods. Ale możemy stwierdzić, że są to pokarmy, które są bardzo bogate w antyoksydanty, witaminy i minerały. Ze względu na swoje niezwykłe bogactwo odżywcze, mają niezliczone korzyści dla naszego zdrowia.

Dzięki wysokiej koncentracji składników odżywczych, pokarmy te przyczyniają się do utrzymania i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ich spożycie może być ważnym źródłem minerałów, witamin, aminokwasów, kwasów tłuszczowych i antyoksydantów.

Wśród właściwości superfoods są takie, które wzmacniają układ odpornościowy, pomagając w zapobieganiu chorobom i opóźniają starzenie się, ułatwiając odnowę komórek.

Najczęściej miesza się je w sałatkach, smoothie, jogurtach, płatkach śniadaniowych i sokach, ale można je również spożywać w daniach głównych. Mogą być również stosowane jako zamiennik węglowodanów jako dodatek do posiłków. Coraz częściej są one włączane do posiłków jako element zdrowej diety.

1. Quinoa

Quinoa jest bardzo bogatym w składniki odżywcze pożywieniem, będąc jednym z niewielu produktów roślinnych, które posiadają kompletne białka. Wynika to z faktu, że ma wyższe stężenie białka niż jakakolwiek inna roślina strączkowa. Quinoa jest bezglutenowa, bogata w kwasy omega 3 oraz w witaminy A, C i E. Ten superfood pomaga obniżyć cholesterol, poprawia trawienie i może nawet pomóc w utracie wagi.

2. Jagody

Grupa ta obejmuje maliny, truskawki, jeżyny i borówki. Jedzenie tych małych owoców pomaga zapobiegać starzeniu się komórek mózgowych. Są antyoksydantami i mają właściwości przeciwzapalne. Pomagają poprawić stan skóry i oczu, aktywują krążenie i redukują stres.

3. Pieprz cayenne

Ta ostra przyprawa ma wysoką zawartość witaminy C i A. Uważana jest za najbardziej leczniczą ze wszystkich. Ze względu na swoje właściwości wspomaga trawienie i aktywuje krążenie krwi. Pomaga w odchudzaniu, ponieważ zmniejsza apetyt i zwiększa zużycie kalorii podczas trawienia.

Ta zdolność do przyspieszenia metabolizmu pomaga również w oczyszczaniu organizmu, ponieważ przyspiesza uwalnianie toksyn. Ponadto ma ważne działanie przeciwzakrzepowe, zmniejszające szanse na zawał serca lub udar mózgu. 

4. Jaja

Jaja są bardzo bogate w witaminy (A, D, E, K i B) oraz minerały (wapń, żelazo i cynk). Zawierają karoteny, które pomagają w profilaktyce chorób układu krążenia i chronią zdrowie oczu. Białko jajka jest bogate w albuminę, białko niezbędne do wzrostu mięśni, a żółtko zawiera pozostałe składniki odżywcze. Jajka nie mają węglowodanów i zawierają niewiele kalorii, ale są bardzo sycące. Te właściwości są bezkonkurencyjne dla osób, które chcą schudnąć.

5. Czosnek

Ten składnik jest jednym z najczęściej używanych w kuchni i ma ważne właściwości dla dobrego funkcjonowania organizmu. Czosnek pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi, a tym samym zapobiega cukrzycy. Zwiększa przyswajanie wapnia, co pomaga wzmocnić kości i zęby. Pomaga wyeliminować trądzik, alergie i inne problemy skórne. Wzmacnia układ odpornościowy i ma działanie detoksykacyjne na organizm.

6. Imbir

Ten korzeń ma wiele korzyści zdrowotnych, ponieważ ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Jedną z głównych zalet jego spożywania jest regulacja ciśnienia krwi. Pomaga zapobiegać gromadzeniu się tłuszczu w naczyniach krwionośnych i przyczynia się do ich elastyczności, a także ułatwia krążenie. Może również pomóc przy nudnościach i wymiotach, gdyż korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Jego spożywanie przyspiesza metabolizm, pomagając w szybszym spalaniu kalorii.

 

 

Dodaj komentarz