Czym jest moringa? Właściwości i zastosowanie

Czym jest moringa? Właściwości i zastosowanie

Moringa to roślina uprawiana na terenach Azji i Afryki, z której uzyskuje się głównie olej. Jest on wykorzystywany zarówno w przemyśle kosmetycznym, jak również spożywczym. Oprócz tego, moringa występuje pod postacią liści, korzenia oraz nasion i pestek. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Moringa – podstawowe informacje

Moringa to roślina, której wszystkie części są uznawane za jadalne – korzenie, liście, nasiona oraz kwiaty. Ze względu na bardzo bogaty skład, moringa bywa nazywana “cudownym drzewem”. Posiada w swoim składzie 92 substancje odżywcze, 46 antyoksydantów i liczne aminokwasy. Moringa posiada także w swoim składzie m.in.:

  • Białko;
  • Żelazo;
  • Witaminy: A, B1, B2, B3, B6;
  • Foliany i kwas askorbinowy (witamina C);
  • Cynk, fosfor, wapń, potas, magnez.

Warto wspomnieć, że moringa dostarcza organizmowi 17 razy więcej białka niż mleko, 25 razy więcej żelaza niż szpinak; 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, a także aż 15 razy więcej potasu niż banany.

Główne korzyści wynikające z regularnego stosowania moringi

Wśród pozostałych korzyści płynących z regularnego stosowania moringi można wymienić następujące:

  • Ma korzystny wpływ na jakość snu;
  • Bogaty skład czyni ją silnym środkiem przeciwzapalnym.
  • Niweluje stres oksydacyjny;
  • Wspomaga regenerację po treningu;
  • Pobudza mózg do działania;
  • Obniża zbyt wysokie ciśnienie;
  • Pomaga w zwalczaniu obrzęków;
  • Działa odżywczo na skórę i włosy;
  • Pomaga zmniejszyć nasilenie się niektórych ataków astmy;
  • Reguluje poziom glukozy we krwi;
  • Chroni układ sercowo-naczyniowy;
  • Wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych;
  • Ochrania wątrobę;
  • Zwalcza choroby bakteryjne;
  • Pomaga w budowaniu masy mięśniowej;
  • Leczy zaburzenia nastroju;
  • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe;
  • Wspomaga walkę z anemią;
  • Ma korzystny wpływ na układ krążenia;
  • Pomaga w gojeniu się ran.

Jak smakuje moringa oraz pod jaką postacią występuje?

Moringa najczęściej występuje w sprzedaży pod postacią oleju lub zmielonego proszku. W smaku przypomina chrzan, więc można zastosować ją jako przyprawę do dań głównych lub dodatek zielonego smoothie. Moringa stosowana jest także jako naturalny suplement oraz herbata.

Negatywne skutki spożywania moringi

Mimo szeregu właściwości prozdrowotnych, w niektórych przypadkach moringa może wywoływać skutki uboczne – dotychczas odnotowano ich niewiele. Rozpoczęcie jej regularnego stosowania warto jednak omówić z lekarzem.

Po zapoznaniu się ze wszystkimi informacjami dotyczącymi moringi łatwo można zrozumieć, dlaczego została ona mianem wyjątkowego superfood.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.