Karmazyn to ryba pochodząca z północnych i zachodnich mórz Atlantyku. Występuje zwykle w postaci filetów, jednak w Polsce jest mało znana. Posiada wiele wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Doskonały wybór dla każdego, ze względu na małą zawartość tłuszczu i cholesterolu. Doskonały zamiennik mięsa zwierzęcego, ponieważ posiada dużą ilość białka oraz aminokwasów. Bardzo dobrze sprawdzi się u osób dbających o linię, chcących schudnąć, sportowców jak i osób zmagających się z różnymi schorzeniami. Być może poniższy opis zachęci cię do jego zakupu.
Spis treści:
- Karmazyn – co to za ryba?
- Karmazyn – właściwości odżywcze.
- Karmazyn – właściwości prozdrowotne.
- Karmazyn – w jaki sposób przyrządzić rybę?
- Karmazyn – przykładowe przepisy.
- Karmazyn – gdzie można kupić i jaka jest cena?
Karmazyn – co to za ryba?
Karmazyn to ryba drapieżna występująca w zimnych wodach Atlantyku na dużych głębokościach. Żyje ona na głębokości sięgającej nawet 400 m poniżej poziomu morza. Maksymalnie osiąga metr długości oraz 15 kilogramów i jest zwierzęciem stadnym. Żywi się mniejszymi rybami oraz bezkręgowcami. Na grzbiecie posiada charakterystyczne kolce oraz czerwono-żółtą barwę. Posiada duże oczy i masywną, krępą budowę ciała. Ukłucie nimi może spowodować bolesne rany, które będą się długo goić. Mięso jest delikatne i posiada łagodny smak. Doskonale się sprawdzi w diecie osób dbających o linię jak u osób zmagających się z wysokim cholesterolem. Ze względu na zawartość małej ilości tłuszczu jest idealny dla ludzi ze schorzeniami wątroby i trzustki.
Karmazyn – właściwości odżywcze
Poniżej tabelka, która przedstawia wartości odżywcze karmazyna.
składniki odżywcze | wartość odżywcza w 100 g produktu | dzienne zapotrzebowanie na składniki u osoby dorosłej podane w % |
wartość energetyczna kcal | 79,0 | |
fosfor | 248 mg | 35% |
potas | 187 mg | 4% |
sód | 287 mg | 19% |
selen | 28,6 ug | 52% |
żelazo | 0,2 mg | 3% |
magnez | 23 mg | 6% |
wapń | 28 mg | 3% |
niacyna | 1,0 mg | 6% |
witamina B12 | 1,5 ug | 63% |
witamina B6 | 0,01 ug | 1% |
witamina A | 12 ug | 1% |
witamina D | 1,2 ug | 8% |
tłuszcze nasycone | 0,27 g | |
tłuszcze jednonienasycone | 0,48 g | |
tłuszcze wielonienasycone | 0,3 g | |
omega-3 | 0,23 g | |
białko | 15,0 g | |
cholesterol | 52 mg |
Karmazyn – właściwości prozdrowotne
Karmazyn posiada wiele właściwości prozdrowotnych, które nie są zbyt znane. Stanowi źródło pełnowartościowego białka. I z tego powodu może być spożywany jako zamiennik mięsa czerwonego oraz białego. Zawiera cenne aminokwasy, które nie są produkowane w naszym organizmie. Między innymi leucynę, lizynę, walinę, treoninę oraz izoleucynę. Ryba ta posiada również jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera także kwasy wielonienasycone jak i kwasy omega-3. Ponadto stanowi bogate źródło witamin i składników mineralnych. Zawiera fosfor, który zapewnia 35% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Selen daje 52% dziennego zapotrzebowania. Natomiast witaminy B12 to 63% dziennego zapotrzebowania. Dobrze wiemy, iż wapń, fosfor oraz witamina D odpowiedzialne są za mocne kości, zdrowe zęby oraz biorą udział w mineralizacji kości a tym samym zapobiegają wielu schorzeniom z tym związanych. Na przykład osteoporozie, która jest bardzo ciężkim schorzeniem. Fosfor uczestniczy w przemianach energetycznych i odpowiada za równowagę kwasowo-zasadową w organizmie człowieka. Z kolei selen wpływa na zwiększenie odporności, obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, uczestniczy w metabolizowaniu hormonów tarczycy oraz chroni przed wolnymi rodnikami. Witamina B12 również odgrywa bardzo ważną rolę. Przede wszystkim odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Bierze udział w syntezie DNA i RNA. Uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek w szpiku, metabolizmie białek oraz tłuszczu i węglowodanów. Odpowiada za przemianę kwasu foliowego do jej aktywnej formy, co ma wpływ na utrzymanie stabilności genowych człowieka. Bez problemu może być spożywana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, oczywiście po obróbce termicznej.
Karmazyn – w jaki sposób przyrządzić rybę?
Ryba karmazyn charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz kruchością. Doskonale smakuje w wersji gotowanej na parze. Taki sposób pozwala na zachowanie wszystkich cennych składników odżywczych w mięsie. Ponadto taka wersja jest bardzo zdrowa i smaczna bez zawartości zbędnego tłuszczu, co ma miejsce w procesie smażenia. Grillowanie oraz pieczenie to również doskonały wybór. Jeśli chodzi o dodatki to doskonale komponuje się z warzywami gotowanymi na parze lub grillowanymi. Można wybrać warzywa sezonowe, takie jak marchew, pietruszka, por, papryka czy też cukinia. Owoce egzotyczne również będą świetnie smakować z karmazynem. Idealnie pasujące sosy to cytrynowy, żurawinowy, mango lub pomarańczowy. Wszelkiego rodzaju surówki warzywne są jak najbardziej na tak. Właściwie wszystko zależy od twojej wyobraźni.
Karmazyn – Przykładowe przepisy
Poniżej dwa przykłady sposobu na przyrządzenie ryby. Zarówno w jednej jak i w drugiej wersji smakuje wyśmienicie. Oczywiści istnieje o wiele więcej sposobów na podanie karmazyna. Idealnie smakuje w formie past, w sałatce warzywnej i jako dodatek do pieczywa. Doskonale smakuje w zupie rybnej, w wersji wędzonej, jako dodatek do tortilli oraz tarty. Inspiracji jest wiele, wystarczy się z nimi zapoznać i wprowadzić w życie aby móc cieszyć się smakiem tej wartościowej ryby. Idealne dodatki to warzywa, sosy na bazie owoców świeżych i suszonych, ryż, kasze i ziemniaki. Przyprawy najbardziej pasujące i zarazem ogólnodostępne to czosnek, cytryna czy też suszone lub świeże zioła.
Karmazyn w wersji pieczonej w towarzystwie warzyw
Składniki:
- filet z karmazyna około 200 g
- jedna średnia cukinia
- jeden bakłażan
- 2 średnie pomidory
- jedna papryka czerwona lub żółta według uznania
- oliwa z oliwek około 1 łyżka
- czosnek, bazylia, sól, pieprz
- sok z cytryny około 1 łyżka
- parmezan
Sposób przygotowania:
Filety z ryby można pokroić na mniejsze kawałki, jeśli są za duże. Następnie należy oprószyć je solą i pieprzem i odstawić na około godzinę do lodówki. Teraz czas aby zająć się warzywami. Paprykę kroimy w paski a bakłażana, cukinię i pomidory w talarki. Następnie wyjmujemy rybę z lodówki i polewamy ją sokiem z cytryny oraz oprószamy bazylią i nacieramy czosnkiem. Może być też czosnek sypki, jak kto woli. Zarówno jeden i drugi spełni swoja rolę. Do pieczenia będzie potrzebne naczynie żaroodporne. Wkładamy do niego warzywa, posypujemy bazylią i polewamy oliwą z oliwek dobrej jakości. Wszystko mieszamy i układamy na nich kawałki ryby. Zapiekamy nasze danie w temperaturze 200 stopni przez około 20 min. Po tym czasie posypujemy potrawę startym parmezanem. Danie gotowe! Karmazyna w takiej wersji można podawać z kaszą jaglaną lub ryżem jaśminowym bądź zwykłym. Doskonale sprawdzi się na obiad bądź na kolację. Zdrowe i pyszne danie i co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu.
Karmazyn w wersji fit na parze
Składniki:
- około 200 g filetu z karmazyna
- jedna cukinia
- pół brokułu
- 2 marchewki
- 2 średnie ziemniaki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- cebula
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania ryby. Filety kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą, pieprzem oraz ziołami. Następnie myjemy warzywa i kroimy je w dowolny sposób. Cukinię i marchew w plasterki a brokuł dzielimy na mniejsze cząstki. Cebulę wystarczy przekroić na pół. Ziemniaki natomiast w półksiężyce. Warzywa solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wszystkie składniki potrawy wkładamy do parowaru i rozpoczynamy etap parowania się. Po około pół godziny wszystko powinno być już gotowe. Wystarczy wyjąć na talerz i jeść. Danie to jest bardzo zdrowe i smaczne.
Karmazyn – gdzie można kupić i jaka jest cena?
Karmazyn jest mało popularny w Polsce, jednak jest dostępny w sieciach sklepów spożywczych. Cena ryby może być różna, jednak średnio kosztuje około 30 zł za kilogram w wersji mrożonej. Można ją kupić również w wersji wędzonej. Wtedy cena jest wyższa około 46 zł za kilogram. W niektórych miejscach może być ona trudno dostępna i w takiej sytuacji można skorzystać ze sklepu online.