Witaminy gdzie występuję i w czym pomagają zastanawiamy się często. W czym je znajdziemy, by być zdrowym. Jakim chorobom/schorzeniom przeciwdziałają?
Teraz możesz to łatwo sprawdzić najpopularniejsze witaminy i ich właściwości znajdziesz poniżej.
Witamina C
Witaminę C znajdziemy w owocach dzikiej róży, czarnych porzeczkach, truskawkach, owocach cytrusowych, papryce, pomidorach czy ziemniakach.
Przyspiesza gojenie się ran, oparzeń, zabliźnieniu ran pooperacyjnych czy krwawiących dziąseł.
Wzmacnia system immunologiczny, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym.
Przeciwdziała czynnikom rakotwórczym.
Zapobiega przeziębieniom i skrzepom w naczyniach krwionośnych.
Osłabia odczyny alergiczne i zwiększa wchłanianie żelaza.
Ponadto witamina C pomaga zredukować kamienie nerkowe, usunąć szczawiany z organizmu i zapobiega łączeniu się ich z wapniem.
Jest to witamina nieuczulająca, nieszkodliwa, działa antyhistaminowo.
Witamina D
Witamina D występuje w wątrobie i tkance tłuszczowej ryb, w jajkach, mleku i przetworach mlecznych oraz w niektórych grzybach (np. borowiki).
Wpływa na metabolizm związków wapnia i fosforu, koniecznych do utrzymania prawidłowej struktury zębów i kości.
Wspomaga leczenie zapalenia spojówek.
Niedobór witaminy D u dzieci powoduje wystąpienie krzywicy, a u dorosłych osteoporozę i rozmiękanie kości.
Witamina D ma dobroczynny wpływ przy leczeniu oparzeń, zapaleniu skóry czy zaburzeń pokarmowych.
Nadmiar witaminy D jest toksyczny.
Witamina A
Witamina A występuje w marchwi, tranie, pomidorach, szpinaku, morelach, papryce, sałacie, dyni, pietruszce, jajach, mleku i produktach mlecznych.
Zwiększa odporność na infekcję głównie dróg oddechowych.
Pomaga w leczeniu chorób oczu, zapobiega osłabieniu wzroku i kurzej ślepocie.
Bierze udział we wzroście kości, wytwarzaniu nabłonka, skóry, włosów, dziąseł i zębów.
Witamina K
Witamina K występuje w pokrzywie, zielonych pomidorach, warzywach zielonolistnych, jogurtach, jajach, żółtku, tranie z wątroby ryb oraz oleju sojowym.
Pomaga w leczeniu krwawień, oparzeń czy odmrożeń.
Ponadto jest wskazana przy leczeniu zapaleń wątroby.
Ma wpływ na prawidłową krzepliwość krwi.
Sprzyja regeneracji tkanek, ma działanie przeciwbólowe.
Witamina E
Witamina E występuje w olejach roślinnych, mące pszennej i razowej, kiełkach pszenicy, orzechach, jajkach, sałacie, szczypiorku, zielonym bobie czy pietruszce.
Witamina E jest jednym z czynników hamujących proces starzenia się komórek.
Działa Łagodzi zmęczenie, przyspiesza leczenie (np.oparzeń), łagodzi skurcze i działa przeciwmiażdżycowo.
Niedobór Witaminy E może prowadzić do marskości wątroby i zaniku mięśni.
Witamina B2
Witamina B2 występuje w mleku, serze, jajach, kaszy gryczanej, kiełkach i otrębach zbóż, drożdżach, pomidorach czy szpinaku.
Ma dobroczynny wpływ na przemianę materii.
Poprawia w utrzymaniu zdrowej skóry,włosów i paznokci oraz reguluje czynności układu nerwowego i gruczołów wydzielniczych żołądka.
Poprawia wzrok i niweluje zmęczenie oczu.
Niedobór Witaminy B2 powoduje zapalenie błony śluzowej jamy ustnej, przekrwienie, łuszczenie czy pękanie kącików ust.
Witamina B6
Witamina B6 występuje w strączkowych warzywach, wątrobie, ziarnach zbóż, nasionach kukurydzy, drożdżach piwnych, jajkach, orzechach włoski i ziemnych oraz w kapuście.
Osłabia występowanie nocnych skurczy mięśni.
Bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych przeciwdziałając starzeniu się organizmu.
Przeciwdziała zaburzeniom nerwowym i zmianom skórnym.
Niedobór Witamina B6 może powodować podniecenie, łojotokowe zapalenie skóry, niedokrwistość czy depresję.
Witamina B12
Witamina B12 występuje w mleku, jajkach, serach, wątrobie, rybach, wołowinie czy wieprzowinie.
Zapobiega niedokrwistości gdyż bierze udział w wytwarzaniu krwinek czerwonych.
Zwiększa apetyt u dzieci. Wpływa na wzrost.
Wspomaga sprawność układu nerwowego, potęguje energię, wpływa uspokajająco,.
Wpływa na koncentrację i pamięć.
Witamina H
Witamina H występuje w bobie, kalafiorach, warzywach, cebuli, grzybach, mleku, żółtkach jajek, mięsie, wątrobie wołowej, nerkach, drożdżach piwnych, niełuskanym ryżu.
Przeciwdziała siwieniu włosów, wpływa na prawidłowy stan skóry.
Niedobór Witaminy H powoduje łuszczenie i zapalenie skóry, bóle mięśni, niedokrwienie, podniesienie poziomu cholesterolu, senność czy depresję.
Witamina F
Witamina F występuje w jadalnych olejach.
Wspomaga spalanie tłuszczów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe.
Ponadto przyczynia się do obniżenia masy ciała i obniża poziom cholesterolu we krwi.
Wpływa korzystnie na stan skóry i włosów.
Niedobór tej witaminy powoduje zahamowanie wzrostu u dzieci, trądzik oraz suchość skóry.
Witamina PP
Witamina PP występuje w mleku, jajkach, serze, kaszy gryczanej, ryżu, otrębach pszenicy, chudym mięsie, drobiu, grzybach, owocach i warzywach.
Wpływa zbawiennie na pracę wątroby i żołądka.
Łagodzi bóle głowy, obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga utrzymanie zdrowego stanu skóry oraz ma korzystny wpłuw na naczynia krwionośne.
Zwiększa zdolności wydalania szkodliwych produktów przemiany materii.