Czy olej kokosowy jest zdrowy i czy warto włączyć go do swojej diety?

Czy olej kokosowy jest zdrowy i czy warto włączyć go do swojej diety?

Olej z orzecha kokosowego jest produktem, który często można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Czy jednak faktycznie specyfik ten można uznać za wartościowy? Dobrze byłoby przyjrzeć się zarówno największym zaletom, jak i wadom oleju kokosowego. 

Zalety oleju kokosowego

Istnieje całkiem sporo zalet oleju z orzecha kokosowego. Jego zwolennicy twierdzą, że jego działanie jest naprawdę wszechstronne. Specyfik ten może okazać się pomocny w walce ze stanami zapalnymi, jak i z bakteriami. Na uwagę zasługuje także jego grzybobójcze działanie. Olejowi z orzecha kokosowego nie sposób odmówić również właściwości regulujących poziom cholesterolu. Produkt ten dodaje także wigoru oraz energii do działania. Z tego też względu, może on przypaść do gustu osobom przemęczonym oraz sportowcom. Na uwagę zasługuje także korzystny wpływ oleju z orzecha kokosowego na skórę. Wydaje się, że ma on szansę pomóc zarówno stosowany wewnętrznie, jak i zewnętrznie. 

Wady oleju z orzecha kokosowego

Nie brakuje przeciwników oleju z orzecha kokosowego, którzy zwracają uwagę przede wszystkim na jego wady. Po pierwsze, nie sposób ukryć, że olej kokosowy jest kaloryczny. Cechuje go także wysoka zawartość tłuszczów nasyconych. Z tego też powodu, osoby, które borykają się z nadwagą i otyłością powinny unikać oleju z kokosa bądź spożywać go w ograniczonych ilościach. Sporo osób zarzuca temu olejowi także niekorzystny wpływ na glikemię. Posądza się go między innymi o to, że może ją zwiększać. Wydaje się zatem, że specyfik ten nie jest zbyt dobrym wyborem dla osób zmagających się z zaburzeniami metabolicznymi. Jeżeli ma się jakiekolwiek wątpliwości dotyczące tego, czy warto sięgnąć po olej z kokosa, dobrze byłoby skonsultować się z lekarzem medycyny rodzinnej. 

Jak wybrać dobry olej i w jaki sposób go stosować?

Wybierając olej kokosowy, warto zwrócić uwagę na to, czy ma się do czynienia z produktem rafinowanym, czy też nierafinowanym. Wydaje się, że zdecydowanie lepszą opcją będzie olej nierafinowany, czyli innymi słowy z pierwszego tłoczenia. Charakteryzuje się bardziej pozytywnym wpływem na zdrowie. Posiada także przyjemny kokosowy smak i zapach. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom kokosa. Olej z kokosa można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Nadaje się do smażenia, jak również jako dodatek do kawy kuloodpornej. Wydaje się, że można wykorzystać go także do sałatek. Na bazie oleju kokosowego można przygotować również smakowite batoniki musli. Specyfik ten może być także stosowany zewnętrznie, w formie kosmetyku. Idealnie może zastąpić balsam. Doskonale nawilżyć skórę suchą i wymagającą regeneracji.

Dodaj komentarz