Jak nie curkie to co?

Jak nie curkie to co?

Nie ma sensu ukrywać prostego faktu – spożycie cukru nijak nie wychodzi na zdrowie. Na szczęście, słodki smak nie pochodzi wyłącznie od niego. Sprawdź nasze sposoby na odstawienie cukru.

Okazuje się, że zamienników białych kryształków jest naprawdę dużo! Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że 1,4 mld ludzi na świecie ma nadwagę, zaś ok. 500 mln cierpi z powodu otyłości. Konkretnej przyczyny tej epidemii nie da się wskazać palcem, lecz jednym z głównych oskarżonych jest bez wątpienia cukier. Dostarcza masę pustych kalorii, wpływa na pojawienie się miażdżycy, próchnicy, cukrzycy, zakwasza organizm i szybciej postarza komórki skóry. Cukier podejrzewa się o wpływ na choroby nowotworowe.

Lista zdrowszych zamienników cukru:

Syrop klonowy

Syrop klonowy to nie tylko doskonały dodatek do naleśników. Świetnie komponuje się z wszelkimi deserami, napojami, a także z mięsem, rybami i warzywami. Jest cennym zamiennikiem ze względu na zawartość takich minerałów jak mangan, cynk, żelazo, wapń, potas oraz fenoli, czyli przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają cukrzycy. Ten zamiennik jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż cukier i miód. Uwaga jedynie na podróbki syropu klonowego!

Melasa

Melasa doskonale komponuje się z wypiekami, ciastkami pełnoziarnistymi i piernikami. Jest bogata w minerały takie jak magnez, żelazo i wapń. Nie brakuje w jej składzie witamin z grupy B. Przy jej zakupie miejmy na uwadze kolor – im ciemniejszy, tym mniejsza zawartość cukru. Standardowa melasa jest nieco bardziej kaloryczna niż syrop klonowy.

Syrop daktylowy

Syrop daktylowy to doskonała marynata do mięs, zamiennik cukru w tradycyjnych ciastach i doskonała słodka polewa. Ta płynna substancja jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Tam też nazywana jest miodem daktylowym. Dlaczego warto go włączyć do swojej diety? Nieprzetworzony syrop zawiera pakiet minerałów i witaminy z grupy B.

Stewia

Stewia, (czyli liście lub słodzik ze sproszkowanych liści) sprawdza się w słodzeniu dosłownie wszystkiego – od herbaty, przez soki, zaś na ciastach kończąc. Jest cenna ze względu na fakt, że nie zawiera kalorii i nie przyczynia się do skoku glukozy we krwi. Niestety stewia ma lekko gorzkawy posmak, do którego warto się po prostu przyzwyczaić. Jest zdecydowanie słodsza od cukru, dlatego nie warto przesadzić z jej ilością – przestrzegają dietetycy z portalu Lepszy Trener.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.