Stopa cukrzycowa – czym jest?

Stopa cukrzycowa – czym jest?

Cukrzyca to choroba cywilizacyjna polegająca na zaburzeniu stężenia glukozy we krwi. Jest to choroba autoimmunizacyjne. Oznacza, że to organizm człowieka sam niszczy własne komórki. Wyróżniamy dwa główne typy cukrzycy. Obie mogą prowadzić do schorzenia zwanego stopą cukrzycową, które może prowadzić nawet do amputacji stopy lub nogi.

Jak działa cukrzyca?

Cukrzycą wieku młodzieńczego jest cukrzyca typu I. Jest to choroba autoimmunologiczna, która polega na tym, iż organizm wytwarza przeciwciała skierowane przeciwko komórkom beta wysp Langerhansa. Efektem tego jest zaburzone wydzielanie insuliny, czyli hormonu regulującego stężenie glukozy we krwi. Zmniejszona ilość insuliny prowadzi do hiperglikemii. Jest to stan, gdy stężenie cukru we krwi jest zbyt duże.

Cukrzyca typu II występuje głównie u osób starszych. Jest to choroba metaboliczna, w której insulina jest wytwarzana w odpowiedniej ilości przez komórki wysp Langerhansa, ale receptory błonowe dla insuliny występujące na powierzchni innych komórek nie działają prawidłowo. Ten typ cukrzycy również prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi.

Objawami obu rodzajów cukrzycy może być senność i apatia, a czasem również stany depresyjne. Dodatkowo obserwuje się wielomocz (poliuria) i częstomocz. W cukrzycy typu I może wystąpić charakterystyczny objaw polegający na wydzielaniu się zapachu acetonu (zmywacza do paznokci) z jamy ustnej. Nierozpoznana lub źle leczona cukrzyca może prowadzić do poważnego objawu kończyny dolnej jakim jest stopa cukrzycowa.

Czym jest stopa cukrzycowa?

Schorzenie to może wystąpić nawet u co dziesiątego chorego na cukrzycę. Stale utrzymujący się zwiększony poziom glukozy we krwi może prowadzić do uszkodzeń naczyń tętniczych w stopie. W naczyniach tych obserwuje się objawy miażdżycy, która prowadzi do zwężenia światła tętnic i niedokrwieniem. Jednocześnie obserwuje się zwiększoną lepkość krwi, co prowadzi do agregacji płytek krwi (trombocytów) i powstawaniu skrzepów. Tak zmieniona kondycja odżywiania stóp prowadzi do zaburzenia czucia i wibracji na stopie. Jeśli krew bogata w tlen nie dociera w odpowiedniej ilości do tkanek stopy, tkanki te obumierają. Taki stan może zakończyć się nawet koniecznością amputacji stopy lub całej kończyny.

Aby uniknąć wystąpienia stopy cukrzycowej, osoby chore powinny skrupulatnie kontrolować i regulować poziom cukru we krwi. Dodatkowo wskazane jest zwracanie szczególnej uwagi na ochronę stop odpowiednimi skarpetami i obuwiem.

Należy mieć na uwadze, że czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II jest otyłość. Dlatego też warto wprowadzić w plan swojego dnia odpowiednią ilość aktywności fizycznej. Nawet codzienny spacer z psem może być zbawienny dla naszego zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.