Produkty spożywcze, które zmienią Twoją dietę.

Produkty spożywcze, które zmienią Twoją dietę.

Dieta każdego z nas powinna być stale urozmaicana. To co jemy na co dzień ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, wygląd i ogólne samopoczucie. W nadmiarze obowiązków często zapominamy o racjonalnym żywieniu, często sięgamy po mało zdrowe zamienniki pełnowartościowych posiłków. Takie przyzwyczajenia z czasem zaczną odbijać się na naszym zdrowiu. Oczywiście najpopularniejszym skutkiem takiego trybu życia jest otyłość. Razem z nią w parze idą problemy z układem trawiennym, ból kręgosłupa, zatrzymana woda w organizmie czy nawet cukrzyca. Pamiętajmy o tym, że to właśnie od nas zależy stan naszego zdrowia. Dopóki sami nie uświadomimy sobie powagi sytuacji i nie podejmiemy radykalnych środków skutkujących zmianą trybu życia będziemy stale tkwić w błędnym kole. Nikt nie będzie oczekiwał od Was stanowczych zmian z dnia na dzień. Ważna jest stopniowa zmiana naszego nastawienia. Z myślą o Waszych trudnych początkach nowego etapu w życiu przygotowaliśmy dla Was charakterystykę dwóch najbardziej niedocenianych artykułów spożywczych, które możecie jeść bez wyrzutów sumienia.

1. Ziemniaki.

W dalszym ciągu panuje błędne przekonanie o wysokiej kaloryczności ziemniaków. Nic bardziej mylnego! Ziemniaki są świetnym produktem spożywczym, którym powinniśmy się zajadać niezwykle często. Dlaczego? Otóż zawierają one w sobie sporą ilość witaminy C, ich cena jest bardzo przystępna przez cały rok, wspomagają one trawienie i kontrolują apetyt. W 100 gramach ziemniaków znajdziemy zaledwie 73 kcal! (dla porównania – 100 gram czekolady mlecznej to w przybliżeniu 550 kcal). Ziemniaki są bardzo sycące, a co za tym idzie pomagają w walce z zbędnymi kilogramami.

Pamiętajmy jednak że kaloryczność ziemniaków może się zmienić ze względu na sposób ich przygotowania. Smażone ziemniaki to istna bomba kaloryczna, a polane tłustym sosem tworzą mieszankę wybuchową dla naszego układu trawiennego. Inny sposób ich podania – puree z dodatkiem pysznego masełka i odrobiny śmietany wcale nie jest lepszym wyjściem. Same ugotowane ziemniaki nie są tak kaloryczne jak dobrane do nich dodatki – masło (ok. 800 kcal na 100 gram) czy śmietana (ok. 200 kcal na 100 gram). Optymalnym rozwiązaniem dla miłośników ziemniaków jest najprostszy sposób ich przygotowania – ugotowane w osolonej wodzie, a następnie posypane aromatycznym koperkiem. Artykuł powstał we współpracy z portalem https://viagra.edu.pl

2. Ogórki zielone.

Nie da się ich nie lubić. Cenione za smak i właściwości odżywcze są znane na całym świecie. Składają się głównie z wody, co decyduje o ich niskiej kaloryczności. Stosowane są często w kosmetyce, ale nie zapominajmy o ich podstawowej roli – obniżają ryzyko chorób serca, pomagają oczyścić organizm z toksyn oraz zapobiegają nadmiernemu wytwarzaniu się kwasów solnych w żołądku, co prowadzi do zgagi. Charakteryzują się niską kalorycznością – około 15 kcal na 100 gram. Szczególnie polecany dla osób, które zmagają się z licznymi infekcjami – przywraca również równowagę kwasowo – zasadową organizmu. Niezwykle skutecznie pomagają w zredukowaniu nadmiaru wody w ciele człowieka, ze względu na obecność aż 97 % wody w jego składzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.